Ses Meditasyonu: Titreşimlerin Dönüştürücü Gücü

...
Ses Meditasyonu: Titreşimlerin Dönüştürücü Gücü

Ses Meditasyonu: Titreşimlerin Dönüştürücü Gücü

Sesler hayatımızın her yerinde. Güne başlarken çalan alarmda, bir yere giderken hemen yanımızda çalınan kornada, uzaktan duyduğumuz vapur düdüğünde, bulunduğumuz her ortamda kulağımıza gelen insan seslerinde, her yerde. Günün başlangıcından sonuna, çok farklı şekillerde birçok ses ile  çevreleniyoruz. Peki bu seslerin beden ve zihin sağlığımızı nasıl etkiliyor, bilinçli bir şekilde ses enerjisini kullanarak kendimizde daha olumlu etkiler yaratabilir miyiz? Evet, ses meditasyonu ile bu mümkün.

Ses Meditasyonu Nedir?

Eminim hepimiz, evrende var olan her şeyin doğası gereği bir titreşimden ibaret olduğu konusunda hemfikirizdir. Ve her titreşim, bir ses aslında. Bu titreşimlerin bir araya gelerek oluşturduğu sürekli melodiler ise, uyumlu olduğunda bizleri bütünsel olarak olumlu etkilerken, uyumsuzken stres ve negatif duygular yaratıyor. Bir düşünün, “her kafadan bir ses çıkması” deyimi vardır. Bu deyimde her bir köşeseden gelen, birbirleriyle ilgisiz  seslerin oluşturduğu kaostan bahsedilir. Biz buna günlük yaşamımızda gürültü diyoruz ve sizlerin de hak vereceği üzere gürültü, çoğu kişi için pek de tercih edilen, mutluluk verici bir olgu değil. İşte ses meditasyonu, ses enerjisi bedenimiz üzerinde olumlu etkiler bırakmak amacıyla kullanma tekniklerine deniyor.

Her kelimenin ve her harfin kendine özgü bir titreşimi, hatta kendine özgü bir enerjisi olduğu fikri üzerine kurulu olan ses meditasyonu, bu titreşimleri belli bir çerçevede bir araya getirerek oluş halimiz üzerinde olumlu değişiklikler yapmayı hedefliyor. Yani şöyle düşünün, aslında her duygumuz, düşüncemiz, hatta belki hastalığımız bile bir titreşim. Ses meditasyonunda bu titreşimler çeşitli enstrümanlar ile birleşiyor ve yaratılan meditatif ortamın kişiyi şifalandırdığına inanılıyor. 

Ses Meditasyonu Nasıl Uygulanır?
 

Ses meditasyonlarında; gong, davul, Himalaya çanağı, kristal çanak, mbira gibi çeşitli enstrümanlar kullanılıyor ve bu enstrümanların seçilmesinde kişinin çalışmak istediği konu göz önünde bulunduruluyor. Dolayısıyla her ses şifası terapisi, kişiye özgü bir yolculuk. Özellikle gong, “evrenin primal seslerinden oluşan titreşimleri içerdiği” düşünüldüğü için ses meditasyonlarında sıkça kullanılıyor. Seanslarda katılımcının beyin dalgaları ile enstrümanların frekansını uyumlu bir şekilde bütünleştirmek ve böylece yüksek oluş seviyeleri deneyimlemek amaçlanıyor. Bu da kişilerin kendi içsel yolculuklarında daha yüksek bir farkındalığa erişerek, bazen cevabını aradıkları soruları gün ışığına çıkarmalarını, bazense büyük yüzleşmeler yaşamalarını beraberinde getiriyor.