- Admin
- 20.03.2023
Enerji Akışıyla Gelen Şifa: Reiki Nedir?
Reiki nedir sorusuna verilebilecek en genel cevap, iyileşmeyi destekleyen, stresi azaltıp, rahatlamayı sağlayan bir enerji terapisi olduğu yönünde olabilir. Her ne kadar "Reiki” terimi, Japoncada "evrensel ruh” anlamına gelen "rei” ile "yaşam enerjisi” anlamına gelen "ki” sözcüklerinden türetildiği için bu topraklarda doğmuş bir Japon tekniği zannedilse de aslında bu terapi şekline benzer enerji terapileri, dünyanın dört bir yanında çok eski zamanlardan beri kullanılıyor.
Reiki’nin amacı nedir?
Reiki’nin özü, evrensel bir yaşam enerjisinin varlığı ve hepimizin bu büyük enerji ağının bir parçası olduğumuz üzerine kurulmuştur. Evrensel enerjinin hem insanlar arasında hem de kişilerin çevreleriyle değiş tokuş halinde olduğu, ayrıca her insanın belli bir enerjiyle doğduğu düşünülmüştür. Bu çerçevede "enerjisi düşük insan” tanımı Reiki için önemlidir. Çünkü Reiki, düşük ve yetersiz yaşam enerjisini yükseltmeyi, dengelemeyi ve enerji dengesizliklerinin sebep olabileceği sorunların önüne geçmeyi amaçlayarak, enerjiyi yönlendirir. Örneğin, düşük enerjiye sahip insanların hem fiziksel hem de psikolojik sorunlarla daha fazla karşılaştığına inanılır. Reiki’yle sağlanacak enerji artışıyla ruhen, bedenen, zihnen ve duygusal olarak bir iyileşme amaçlanır.
Günümüzde üzerinde araştırmalar yapılmaya hala devam eden ve popülaritesini asla yitirmeyen Reiki ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam et.
Reiki’nin doğuşu
Enerji şifası terapilerinin geçmişi binlerce yıl önceye, farkı medeniyetlere kadar dayanıyor. Ancak günümüzde Reiki olarak bildiğimiz, belirli tekniklerle sistematik hale getirilmiş terapi şeklinin kurucusu 1865-1926 yılları arasında yaşamış Dr. Mikao Usui isimli ünlü bir Tendai Budisti'dir. Japonyada doğmuş Usui, Budist geleneklerine bağlı ailesi tarafından dört yaşında manastıra gönderildi. Uzun yıllar tıp, psikoloji, dövüş sanatları, Budist öğretileri konusunda eğitim aldı. Ancak çeşitli dinlere ve dillere de meraklıydı. Bu konularda kendini eğitti. Daha sonra Avrupa ve Amerika’ya seyahat etti. Batı tıbbı, felsefe öğrendi. Japon edebiyatı alanında doktora yaptı. İnsan ruhuna, insan sağlığına, çeşitli kültürlere ve maneviyata olan ilgisi onu evrensel bir şifa tekniği arayışına itti. Kişisel deneyimlerinin de ön planda olduğu bir sürecin sonunda Reiki’nin temellerini ve prensiplerini oluşturdu. Bu konuda eğitim veren okullar ve terapiler için klinikler açtı. Birçok öğrencisi oldu, bazılarının adı günümüzde ünlü Reiki üstatları arasında anılıyor.
Reiki’nin ilkeleri
Reiki herhangi bir dine, öğretiye ya da doğmaya bağlı değildir, ancak tüm canlılarla uyum içinde yaşamayı teşvik etmek ve buna göre yaşamak Reiki için çok önemlidir. Dr. Mikao Usui tarafından şu beş prensip, Reiki’nin ilkeleri olarak kabul edilmiştir:
-Sadece bugün için öfkeyi bir kenara bırakacağım.
-Sadece bugün için endişelenmeyeceğim.
-Bugün minnettar olacağım.
-Bugün işimi dürüstçe yapacağım.
-Bugün her canlıya karşı nazik olacağım.